Kultur, æstetik og fællesskab 2023 i børnehaven

Status på det overordnede arbejde med læreplaner

  • Vi inkluderer lærerplanen i planlægningen af vores daglige aktiviteter med børnene.
  • Ved start på hvert forløb, laves SMITTE model, som derefter bliver udgangspunktet for de daglige aktiviteter med børnene.

Dagtilbuddets værdier

I Børnehaven og Vuggestuen Rådmands Boulevard mener vi, at det er vigtigt:

  • At alle børn føler sig inkluderet.
  • At alle børn har gode relationer til de voksne i institutionen.
  • At alle børn har gode relationer til mindst et andet barn.
  • At alle børn føler sig værdifulde og anerkendte.
  • At give børnene mulighed for at praktisere den danske kultur i hverdagen
  • At alle børn oplever at udforske og eksperimentere med de udtryk de møder på deres vej, samt at de møder kulturelle mønstre, dvs. normer og værdier.

Pædagogiske principper ift. til læreplanerne

  • Vi arbejder målrettet med at sikre inklusion af samtlige børn i institutionen gennem relations og ressourceorienteret tilgang med ICDP.
  • Vi laver SMITTE-model og arbejder ud fra nærmeste udviklingszone i forhold til det enkelte barn.

Dagtilbuddets læringsforståelse

  • Vi har gennem SMITTE-modellen opstillet læringsmål for børnene i de forskellige planlagte aktiviteter.
  • Vi følger spontane interesser hos børnene, og uddyber deres viden.
  • Personalet tilstræber med ord og handling, at være gode rollemodeller for børnene.

Børnemiljøet

  • Vi skabte de rammer som giver børnene mulighed for at opleve sig som værdifulde deltager i et socialt og kulturelt fællesskab.
  • Vi skabte fysiske rammer, der kunne styrke børnenes mulighed for læring, herunder arbejdede vi i små grupper, sammensat ud fra børnenes aktuelle udviklingsniveau. Vi understøttede børnenes erfaringer gennem vores daglige aktiviteter og rutiner.
  • Vi skabte trygge rammer i hverdagen, hvor børnene får mulighed for indflydelse på deres hverdag og hvor deres initiativer bliver taget alvorligt.
  • Vi har haft øje for betydningen af børnenes perspektiver og medinddragelsen i hverdagen, som har givet anledning til at have mere fokus på, hvad der kan skabe de bedste mulige rammer og betingelser for børnenes leg og læring, samt til at understøtte deres dannelse og trivsel.
  • Vi oplevede større engagement i hele børnegruppen og det var med til at understøtte børnenes relationer både i det forpligtende og uforpligtende fællesskab.
  • Vi skaber de rammer, som giver mulighed for at børnene får kendskab til de forskellige kulturer, de kommer fra.
  • Dette er samtidig med til at sikre inklusion af samtlige børn i institutionen.
  • Vi lærer børnene at være nysgerrige på hinandens forskelligheder og anerkendende overfor disse.

De pædagogiske læremål

  1. Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn indgår i ligeværdige og forskellige former for fællesskaber, hvor de oplever egne og andres kulturelle baggrunde, normer, traditioner og værdier.
  2. Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn får mange forskellige kulturelle oplevelser, både som tilskuere og aktive deltagere, som stimulerer børnenes engagement, fantasi, kreativitet og nysgerrighed, og at børnene får erfaringer med at anvende forskellige materialer, redskaber og medier.

De pædagogiske metoder og aktiviteter

Vi brugte vores faste aktiviteter for at give børnene en overskuelig og tryg hverdag. Vi arbejdede med det aktuelle tema (kultur, æstetik og fællesskab), som er udgangspunkt i vores pædagogiske arbejde. Samtidig præsenterer vi børnene for nye udfordringer i passende mængder, så barnets lyst til at lære nyt bliver vækket.

Vi har arbejdet med børnenes forskellige baggrund og kultur, da vi har flere børn med anden etnisk baggrund end dansk, så derfor talte vi om deres land og forskellighederne. Vi besøgte deres boliger og snakkede om forskellige måder at bo på. Det udspringer i vores kreative udtryk ved at tegne, male, og bygger med forskellige materialer. Til afslutning af vores tema holdt vi en fernisering for familierne med fælles spisning, hvor der blev serveret mad fra den forskellige kultur. En dejlig og spændende aften. Det blev dejligt at se hvordan vores forældregruppe viste stor nysgerrighed på hinandens kultur, især gennem madoplevelser.

Vi udfordrede børn i deres nærmeste udviklingszone, så barnet får lyst til at lære og opleve at mestre. Ved mange gentagelser mestrer barnet opgaven., f. eks med at klippe, klistre, male, modellere og tegne.

Vores arbejde i grupper var også inspireret af årstiderne, hvor børnene viste stor interesse i små dyr og hvordan natur vågner og viser sine dejlige sider. ( lille projekt med spirer, solsikker, og poser med radiser i vinduerne, samt vores lille køkkenhave ude på legepladsen, hvor vi høstede radiser, jordbær, tomater, bønner. m.m ) Sommer og varme var også en del af oplevelserne, ved at prøve sand under tæerne, koldt og varmt vand. Vi viste børnene i fællesskab hvordan vores mad kommer fra jord til bord.

Vi har været opmærksomme på, at de øvrige læreplanstemaer har været implementeret i vores hverdag og vores aktiviteter.

I den sociale udvikling er vi opmærksomme på at arbejde i mindre grupper, så der blev mere plads til at det enkelte barn bliver set og hørt.

Den sproglige udvikling er med hele tiden, da sproget er en del af den daglige kommunikation. ( vi læste eventyr og sang fælles om fredagen i hele huset )

Vi arbejder med krop og bevægelse med dans, motoriske baner og afholdt den årlige OL i Helsted, hvor børnene prøvede forskellige motoriske aktiviteter

Natur, udeliv og science - til vores turdag og i dagligdagen på legepladsen fik børnene mulighed for at opsøge hinanden, så i fællesskab kunne indsamle og studere insekter, blomster og planter.

Med den personlige udvikling arbejder vi hver dag i vores rutiner, samt at denne gang var mere fokus på hvem jeg er og hvor jeg kommer fra.

Børn med særlige behov

  • Idet vi arbejder ud fra nærmeste udviklingszone, tager vi udgangspunkt i hvert enkelt barns udviklingsniveau.
  • Vi er opmærksomme på, at sikre succesoplevelserne ved at børnene på passende vilkår deltager og inddrages i de planlagte aktiviteter, hvor vi vil være på sidelinjen af disse børn og hjælpe i de situationer, hvor der er behov for det.
  • Vi arbejder i små grupper og med tydelige rammer i de planlagte aktiviteter.
  • Vi er opmærksomme på børn med særlige behov for at have et bedre overblik over, hvordan vi kan udnytte barnets egne ressourcer til at styrke og udvikle de områder, hvor barnet har det svært.

Dokumentation og evaluering

  • Vi del-evaluerer vores SMITTE-model løbende ud fra observationer vi dagligt laver, samt de samtaler vi har med børnene.
  • Vores forældre bliver altid inddraget i hverdagen via aula og daglig kontakt med personalet. Denne gang var det fernisering, som var anledning til samhørighed og fællesskab.
  • Vi inddrager børnenes perspektiv gennem dialog med børnene og i vores daglige samling med gruppen.
  • Vi tager løbende billeder af vores forskellige aktiviteter, og lægger disse på Aula.

Vi skal blive bedre til at lave grupper, der passer til børnenes nærmeste udviklingszone og justerer undervejs, hvis det er nødvendigt.

Den erfaring tager vi med os i de kommende projekter.